2013. november 18., hétfő

Tolerancia nap, avagy az önkéntességről


„A tolerancia azt jelenti, mi tudjuk, hogy az ismereteink, tudásunk, eszközeink az igaziak, de elviseljük, toleráljuk, ha mások ezt esetleg nem tudják, és nem ennek megfelelően látják a világot, nem eszerint viselkednek, gondolkodnak, érvelnek.”
/Mérő László/
Nem olyan régi a törvényi szabályozás, hogy azoknak a diákoknak, akik 2016. január 1. után érettségiznek, kötelező a 4, másoknak 5 év alatt az érettségi mellé 50 óra kötelező önkéntes munkát kell végezniük, mert ennek hiányában a diák nem kaphatja meg az érettségi bizonyítványt. Az önkéntesség teljesítéséről adott tájékoztatás az iskolánkban 6 intézmény az iskola 9. és 10. évfolyamának. 6 osztály 6 teremben járt és minden teremben lehetőségeket ajánlottak fel.
Az 1-es teremben a város tűzoltóállomásának parancsnoka tartott előadást, itt az előadó munkájával is megismerkedtünk. Elmondta, hogy a laktanyában szoktak gyakorlatozni, ahol mesterséges tűzet létrehozva oltási munkálatokat végeznek.. Az ő életük sem arról szól, hogy ülnek az állomáson egész nap és csak várnak egy riasztásra, hanem tavasztól őszig gyakorlatozna, télen pedig marad az iskolapad vagy konditerem. Hogy miért kell ennyi megerőltető mindennapi sportfoglalkozás? Azért, mert a tűzoltóknak minden évben teljesíteniük kell egy fizikai próbán és a pszichológiai vizsgálaton. Aki nem tudja teljesíteni, azt sajnos elbocsátják a tűzoltóságtól. Persze őket is éri meglepetés, mert nem bejelentett próbariadót szoktak tartani a laktanyában, ilyenkor 120 másodperc, azaz 2 perc áll rendelkezésre, hogy elhagyják a laktanya területét. Diákokat is szívesen várnak, akiknek megmutatják a poroltó megfelelő használatát, vagy akár az oltáshoz használt tömlő használatát próbálhatják ki. Tűzoltó diákok között versenyeket is szoktak tartani, van városi, megyei és országos forduló is. A parancsnok elmondta, hogy az ő csapata egyszer országos első helyezés is ért el. Nagyon nagy szeretettel várják a diákokat önkéntességre.
A 2-es teremben az idősek otthonából érkező egyik ápolónő elmondta, hogy az otthonban az idősekkel való foglalkozásában kellene segíteni. Azonban a kis intézmény miatt csak 2 főt tudnak fogadni egyszerre, de semmi aggodalom, mert aki nem tudna elmenni hétköznap, azoknak lehetőséget adnak a szünetek, mivel a szünetekben is lehet önkéntes munkát végezni. Itt nem kell nagy fizikai munkát befektetni, mivel az idősekkel csak egyéni beszélgetésre várnak, társasjátékra (idős férfiakkal akár sakk is) kézműves tevékenységekre, tornázásra, vagy akár csak egy kikapcsolódásra alkalmas séta az intézmény területén. Izgalmas és felejthetetlen élmény annak számára, aki ellátogat ide, mivel az idősek nagyszerű történeteket tudnak elmesélni.
A 3-as teremben a Kozmutza Flóra Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Diákotthon és Gyermekotthon alkalmazottja jött el hozzánk és mutatta be, hogy mennyire is jó gyerekekkel foglalkozni. Ezek a gyerekek nagyon aranyosak és érdeklődőek, szeretettel látnak mindenkit az intézményükben.
A 4-es teremben Hézső Zoltánné tanárnő tartott előadást, aki munkásságáról, szakmai tapasztalatairól beszélt és egészségügyi tanácsokat adott a diákoknak.
Az 5-ös teremben Képiró Ágnes és Kis Orsolya tartott előadást a szegedi Móra Ferenc Múzeum által biztosított önkéntes munkáról. Itt nem kell mást csinálni, mint a múzeumban teremőrnek lenni, vagy tárlatvezetést tartani az oda látogató érdeklődőknek, akár kutatási anyag digitalizálását végezhetik. Persze az önkénteseknek nem kell fizetni, hogy bemehessenek a múzeumban, nekik ingyenes.
A 6-os és egyben utolsó teremben Szabó Kata és Tóbiás Dóra tartott előadást a Konrad Lorenz Természet- és Állatvédő Egyesületről. Elmesélték a menhely történetét, hogy alakult ez a kis közösség. Elmondták, hogy 250 kutyát tartanak jelenleg a menhelyen, ahol örökbefogadásra is van lehetőség. Önkéntes munkát itt a menhelyen lévő kutyák sétáltatásával lehet végezni, vagy a minden hónap második péntekén lévő állateledel gyűjtésével lehet végezni. Az előadás különlegességét Bolyka, az egyik menhelyi kutya jelentette, akit meg lehetett simogatni az előadás után.
Lakatos Bertold 11.b