2013. október 15., kedd

Cowboy-ok vagyunk egy űrhajón?

Erre a meglepőnek tűnő kérdésre adott választ Ábrahám Krisztián, a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársa iskolánk több osztályának. A lendületes és magával ragadó előadás központi kérdése a környezetvédelem és a természetvédelem volt. De nem csupán a környezetvédelmi illemtan szempontjából. (Szelektív hulladékgyűjtés, szemetet a kukába...stb. szemszögéből.)  Megtudtuk: a Föld nevű bolygó lakói (csak mi, emberek) gondoljuk úgy - más fajokkal ellentétben - hogy  egyirányú folyamatokkal még sokáig itt tudunk élni. Azaz félő, hogy elfogynak az erőforrások. 2006-ra az emberiség fele városlakó lett, lassan már azt sem tudjuk, milyen mélyre kell vetni a borsót, hogy terem a krumpli. A Földön élő 7 milliárd ember a nyersanyagból szinte csak hulladékot csinál - nagyon leegyszerűsítve ezt jelenti az egyirányú folyamat. S hogy mit jelent a címben szereplő cowboy? Ők voltak azok az emberek a hajdani Amerika területén, akik a mozgó vonatból lőtték le a bölényeket, otthagyva a tetemeket az enyészetnek. A természeti népek ehelyett először megköszönték Földanyának az adományt, amely az ő fennmaradásukat lehetővé tette, és az elejtett állatot a legutolsó darabjáig hasznosították. Tehát nem maradt hulladék. A cowboy azt hitte, az általa ismert terület erőforrása végtelen. Az űrhajós pedig minden erőforrásáról kap visszajelzést a műszerek segítségével, azaz gazdálkodik, látja a teljes rendszert.
Sok-sok érdekes adatot hallottunk a természetben nagyon sok idő alatt lebomló anyagokról, a foszforsav tartalmú ital veszélyeiről, a fémdobozok előállítása során termelődő hulladékról. Gondoltuk volna, hogy 1 laptop előállítása során egy tonna hulladék termelődik, 1 mobil legyártása során pedig 100 kg? Kiderült, már 1980-ban túlléptük a Föld eltartó képességét.
Természetesen a kényelmes életünktől nem szívesen akarunk megválni, de apró lépésekkel egyenként és közösen sokat tehetünk saját magunkért, gyermekeinkért, unokáinkért.
Iskolánk és a Kiskunsági Nemzeti Park között együttműködés formálódik az önkéntesség keretén belül. Az itt leírtakon kívül még megszámlálhatatlan lehetőséget fogunk megismerni arra vonatkozóan, hogy tehető élhetőbbé a Kék Bolygó.
Hogy csökkenjen az "információhiányos"  állapotod, légy Te is önkéntes a Kiskunsági Nemzeti Parkban.
Információ-közreadó: Földesiné Laurinyecz Mária