2013. október 21., hétfő

Szép szavak a szabadságról

Az Emlékpont munkatársai által szervezett Emlékezet hete nyitórendezvénye volt  október 21-én a konferenciateremben megtartott szavalóverseny.
Iskolánkból négy verskedvelő tanuló állt ki a közönség elé: Kerecsen Gerle és Bánfi Laura 9. c osztályos tanulók, illetve Novák Vivien 10. b, valamint Kis Orsolya Petra 11. b osztályos diákok. A 9. évfolyamos diákokat Vas Istvánné, Novák Vivient és Kis Orsolya Petrát Földesiné Laurinyecz Mária tanárnő készítette fel.
Az Emlékpont által megjelölt három vers a következő volt:
Csoóri Sándor: Így lásson, aki látni akar
     Szabó Lőrinc: Meglepetések
     Utassy József: Pohárköszöntő
Ebből kellett egyet választania az előadónak.
A szabadon választott költemény lehetett bármely magyar költő verse, amely kapcsolódik az ’56-os tematikához, illetve – tágabb értelemben – amelyben megfogalmazódik a szabadság szeretetének gondolata.
A helyezések ismertetése előtt három tagú zsűriből ketten mondtak útravaló jó tanácsokat a versmondóknak. Dr. Szabó Pál költő felhívta a figyelmet arra, hogy a versnek és a versmondónak össze kell érnie, egységes egészet kell alkotnia. A versmondás színpadi produkció, tehát nem elég a hibátlan szövegtudás. Dr. Cserjés Katalin, a SZTE adjunktusa a lassú munkát hangsúlyozta. Ez azt jelenti, hogy a szöveget elemezni, érteni kell, az idő majd megérleli a verset az előadó számára.
A megmérettetésen mindenki kapott emléklapot, díjat az első négy helyezett.
4. helyezett: Novák Vivien
3. helyezett: Kis Orsolya Petra
Mindketten a Péczely Attila Alapfokú Művészeti Iskola tanintézményünkben működő kihelyezett színjáték tanszakos növendékei. Tanáruk: Földesiné Laurinyecz Mária

A négy Eötvösös diák és a két felkészítő tanár örültek az eredményeknek, a zsűritagok jövőben megfogadásra érdemes tanácsainak.
Vas Istvánné és Földesiné Laurinyecz Mária tanárok izgulnak diákjaikért

Vas Istvánné tanárnő mellett Bánfi Laura és Kerecsen Gerle, Földesiné L. M. tanárnő előtt Kis Orsolya Petra, mellette Novák Vivien

A zsűri