2013. szeptember 28., szombat

A változásban is megmaradt lelkiség őrzői I.

A Hódmezővásárhelyi Eötvös József Szakképző Iskola, a Hódmezővásárhelyi Szakképző Iskola Corvin Mátyás Tagintézmény, a Hódmezővásárhelyi Szakképző Iskola Kalmár Zsigmond Tagintézmény az „Itthon vagy – Magyarország szeretlek” kulturális program keretében találkozót szervezett jelenlegi és korábbi tanárok és diákok számára.
Minden résztvevő kapott egy emléklapot, amelynek második oldalán sorakoznak az intézmények korábbi nevei.
A rendezvény első produkciója a Frankel Leó Szakközépiskola volt diákja, Galambosné D. Szabó Katalin által vezetett Hód-Kristály Majorette csoport bemutatója volt.
Hegedűs Zoltán intézményvezető megnyitó beszédében kiemelte: a tagintézményeket érintő folytonos változásban a lelkiség örök. A ma este célja ennek a maradandó érzésnek a megőrzése.
A Fekete Sas báltermében nemcsak színpadi produkciókat láthattak a megjelentek, hanem kiállítást is. A Corvin Mátyás tagintézmény vendéglátó-ipari tanulói díszasztalt, a kereskedő tanulók díszcsomagolásokat mutattak be.
A Kalmár Zsigmond tagintézmény pedagógusai is elhozták alkotásaikat.
Alkotók és a kiállított művek:
- Nagyné Mónus Szilvia: Festmény
- Tóthné Rozsos Katalin: Kötött pulóver, poncsó, sapka, sál, gobelin, hímzett terítő
- Bodzsárné Oláh Gabriella: levendulabuzogány
- Szabóné Aradi Judit: horgolás, hímzések
- Fintáné Piti Julianna: kisplasztika, pasztell rajz, kerámiák
- Feketű Boglárka: kerámia
Diákok:
- Faipari tanulók: virágláda, fokos
- Fémipari tanulók: gyertyatartó
- Textilipai tanulók: hímzések
- Kerámia ipari tanulók: vázák, kaspók, egyéb kerámia tárgyak
- Szalvéta technika, Air bruch technika
Egy paravánon diákok versei voltak olvashatók, művészi kivitelű összeállításban. A diák-költők: Herczeg Anna, Tábit István és Lantos Mihály.
Az este folyamán elhangzott múlt-idéző beszélgetések moderátora Szirmai Norbert újságíró volt, aki tanulmányait még a Hódmezővásárhelyi Frankel Leó Szakközépiskolában kezdte, de az intézmény névváltozása miatt a Hódmezővásárhelyi Eötvös József Szakközépiskolában fejezte be. A kellemes emlékeket felidézték: Galambosné D. Szabó Katalin (Frankel L. Szakközépiskola), Soós Miklós, Demcsákné Soós Adrienn, C. Molnár Milán (Corvin Mátyás Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola és Szakiskola, illetve HISZK Szakiskola és Szakközépiskola Corvin Mátyás Tagintézmény), valamint Ormos Zsuzsanna, Molnár Zoltán, Palócz Imre és Kóti István (Hódmezővásárhelyi Szakképző Iskola Kalmár Zsigmond Tagintézmény és jogelődjei).
A továbbiakban mindig az oktatási intézmények jelenlegi nevét tüntetjük fel.
Színpadi bemutatók voltak:
Hódmezővásárhelyi Eötvös József Szakképző Iskola
Karinthy Frigyes: Az idegorvosnál - előadták az intézmény „öregdiákjai”, korábbi színjáték tanszakos növendékei és tanára: Kárász Kata, Téglás Barbara, Földesiné Laurinyecz Mária,
Duett – énekeltek: Szabó Gabriella tanárnő és Szirmai Nikodémusz 10. a osztályos tanuló,
Akrobatikus rock and roll – táncolták: Ciocioi Alexandra és Daraki Tibor

Hódmezővásárhelyi Szakképző Iskola Corvin Mátyás Tagintézmény:
Barna Nelli – zongora (részlet a Titanic c. film zenéjéből).
Budai Ibolya – Saint-Exupéry Fohász c. írásának felolvasása,
Mixerbemutató

A Hódmezővásárhelyi Nyugdíjas Szövetség és a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ tánccsoportjának tagjai mind a három oktatási intézményhez kötődnek. A lendületes Háromugrós leánytáncot Földesi Gyula tánctanár tanította be és állította színpadra.
A műsorvezető hölgyek is megérdemlik a részletes bemutatást.
Tóth Tünde 2005-től 2010-ig volt az Eötvös József Székhelyintézmény tanulója. Több éven keresztül volt az országos Kazinczy Szép Magyar Beszéd verseny különdíjasa, 2010-ben Kazinczy érmet kapott. Az újságíró iskola elvégzése után jelenleg egy hírportál on-line hírszerkesztője, újságírója.
Novák Vivien a Hódmezővásárhelyi Eötvös József Szakképző Iskola 10. évfolyamos tanulója. Számtalan szavalóverseny nyertese, illetve helyezettje. A Péczely Attila Alapfokú Művészeti Iskola színjáték tanszakának másodéves növendéke. A színjáték tanszak az Eötvös József Szakképző Iskolában működik.
A technikai eszközök hibátlan működéséről Vérten Tamás és iskolatársai gondoskodtak, ők a Hódmezővásárhelyi Szakképző Iskola Kalmár Zsigmond Tagintézmény diákjai.

A rendezvény sikeréért dolgozó pedagógusok, vezetők, akiket eddig nem említettünk:
Hódmezővásárhelyi Szakképző Iskola Kalmár Zsigmond Tagintézmény:
Pap András, Molnár Erika, Szombathelyi Anita
Hódmezővásárhelyi Szakképző Iskola Corvin Mátyás Tagintézmény:
Árva Nagy Sándorné, Orbán Erzsébet, Gojdárné Száraz Nagy Mária
Hódmezővásárhelyi Eötvös József Szakképző Iskola:
Orbán István, Hornyák János