2013. március 14., csütörtök

Osztályokra szabott ünnep korunk eszközeivel


Bacsó Ilona és Gregus Anna tanárnők az idén úgy döntöttek, hogy az eddigiektől eltérő formai és szervezeti keretek között tartja meg a HISZK Eötvös József Székhelyintézmény tanulói és pedagógus közössége a március 15-ei ünnepséget.
Mivel az idén nem áll rendelkezésre akkora közösségi tér, ahol az egész iskola együtt tudna ünnepelni, ezért készült egy interaktív műsorfolyam. Az osztály és az osztályfőnök közösen döntötte el, hogy a szervezők által felkínált műsorrészek közül mit néznek meg a tanteremben, a technika ebben nagy segítségünkre volt. Identitásunk és lelki életünk szempontjából rendkívül fontos a közösségben megtartott ünnep, az együttlét. Az ünnep ilyen formában való megszervezése nemcsak az egyes ember lelkét emelte fel, hanem erősítette az osztályközösségeket. Ennek eszköze volt az ünnepi öltözet és a kokárda is.
Ráadásul a modern kor pedagógiájának is megfelelt ez a tevékenység, ugyanis a diákok érdeklődésüknek megfelelően választhattak a „menüből”. Ha a pedagógia nyelvén akarunk fogalmazni, akkor a differenciálás is megtörtént. Hogy pontosítsunk, nemcsak érdeklődésük vezérelhette őket, hanem ismereteik kiegészítésére is alkalmas volt a zenés, képes, filmes összeállítás.
Diákjaink néhány perces filmet arról az ünnepségről is láthattak, amin 2011-ben iskolánk tanulói és tanári Székelykeresztúron résztvettek. A Kormorán együttes Nincs szó, nincs jel című dala szól a rövidke film alatt. Szép és felemelő, ami ezeken a képkockákon látható. Tanulóink jelenleg is Erdélyben tartózkodnak, ők is készültek egy március 15-ei műsorral; ugyanezt tették tavaly is. Diákjainkat és tanárainkat testvériskolánk látja vendégül

Földesiné Laurinyecz Mária